U bent hier: Home Loisirs Tourisme Hantes-Wihéries

Hantes-Wihéries

Geschiedenis

De archeologen hebben Romeinse fundamenten ontdekt, munten van Louis de Débonnaire en een Frankische begraafplaats.

In 868 was het dorp eigendom van de abdij van Lobbes en behoorde het tot het prinsdom van Luik. Deze laatste werd echter steeds betwist als rechtmatige eigenaar. De abdijen van Thure en Aulna hadden ook landerijen in dit dorp. Het gehucht Hantes behoorde tot in de XIIIe eeuw toe aan Simon de Houtaing. De heerlijkheid ging vervolgens over in handen van Lalaing in de XVe eeuw en in de XVIIe eeuw naar Robaulx. Wat betreft het dorp van Wihéries kunnen we dit toeschrijven aan de landerijen van Barbençon zoals aangegeven op het vlak van de heerlijkheid en op het fiscale vlak behoorde het tot het provoostambt van Mabeuge. Hieruit volgt dat het dorp onder Franse soevereiniteit kwam te staan van 1678 tot 1699 als gevolg van het Verdrag van Nijmegen. De kapel van Wihéries blijft een landerij van Solre-sur-Sambre tot in 1803. Op 20 maart 1792 worden Hantes en Wihéries opnieuw herenigd. Aan het begin van de XIXe eeuw begint men met ijzerontginning in de streek. Het dorp bleef hoofdzakelijk gebaseerd op landbouw en arbeiders vonden werk over de Franse grens. In dit plaatsje zijn talrijke bronnen aanwezig.

Het kasteel van de heerlijkheid ging op 24 augustus 1914 in vlammen op. Het werd vervangen door een paviljoen dat het wapenschild van de ‘de Robaulx’ draagt.

Toeristische en architecturale bezienswaardigheden

Het oude kasteel van ‘de Robaulx’ (1715)
De kerk Saint-Rémi (1772), halfklassiek, toren van 1621, preekstoel uit de XVIe eeuw, wijwatervat uit de Renaissance, Barokke orgelkas (par. XVIe eeuw), drie standbeelden in geheel verheven reliëf, 2 Heilige Barbara’s en 1 Heilige Rochus (XVIe of XVIIe eeuw), verschillende grafstenen (XVIe tot XIXe eeuw).
De boerderij van En-Haut, voormalig bezit van de abdij van Aulne (XVIIIe eeuw).

Wandelen


img_3926.jpg

In het land van de bronnen.
Het dorp van de duizend bronnen …

Dit is de naam die het dorp, ontstaan uit de fusie van het gehucht Hantes en het dorp van Wihéries, sinds vroeger droeg.
Onze wandeling leidt u op een ontdekkingstocht van het dorp en zijn typerende muurtjes. We trekken vervolgens door de vallei van de Hantes, hetzij op de rechterhelling waarbij we langs de Grand-Pré passeren of op de linkerhelling waarbij we de Pont d’Arcole en Wihéries oversteken. Via het plateau dat boven de regio uittorent, komen we uiteindelijk op een oude buurtweg uit.
 

 

Document acties
« Novembre 2019 »
Novembre
LuMaMeJeVeSaDi
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Ce site est optimisé pour le navigateur Firefox.

Sécurisé, fiable et rapide, Firefox est gratuit et simple à installer.