U bent hier: Home Loisirs Tourisme Solre-sur-Sambre

Solre-sur-Sambre

Geschiedenis

In 1093 schonk Gaucher, bisschop van Cambrai, het altaar aan de abdij van Lobbes.
Aan het begin van de 12e eeuw was Isaac de Barbençon de heer van deze plaats.
Hughes de Barbençon was op 1 april 1336 getuige bij het onderteken van het verdrag tussen Jan III van Brabant en Louis de Nevers, graaf van Vlaanderen.
Catherine de Barbençon treedt met Gilles de Mortagne in het huwelijk.
Wegens zijn samenzwering tegen Filips de Goede wordt hij in 1433 gearresteerd en gevierendeeld op het marktplein van Mons. Als gevolg hiervan werd de heerlijkheid van Solre in beslag genomen en later gekocht door Antoine de Croÿ, de heer van Ræulx.
In 1473 werd Charles de Poitiers de nieuwe eigenaar van de heerlijkheid en deze laatste liet de heerlijkheid in 1490 na aan Claude de Carondelet. Door huwelijken kwam ze in 1629 in handen van de familie de Mérode.
Solre had ook een abdij, de abdij van la Thure opgericht in 1244 door Nicolas II van Barbençon en bestuurd door de geestelijken van de Orde van de Heilige Augustinus.
Het dorp bleef hoofdzakelijk een landbouwkarakter behouden. In 1838 vestigden zich echter enkele walserijen en tevens een platineur, een zoutraffinaderij, een marmerslijperij en twee groeven.
 

Toeristische en architecturale bezienswaardigheden

De kerk van de Heilige Medard, gebouwd aan het begin van de 16e eeuw, werd in de 18e eeuw sterk gewijzigd. De kerk is opgetrokken in Henegouwse gotische stijl en beschikt over doopvonten uit 1434.

De boerderij van de klokkentoren waarvan de torenpoort een geklasseerd gebouw is. Het gaat hier over een opmerkelijk exemplaar van de vierkantshoeve, daterend uit 1792.
De inkompoort, het gastenverblijf en de ruïnes van de abdij van la Thure dateren allen uit de 17e eeuw. De kapel van de Heilige Antonius (15e eeuw) is een gotisch bouwwerk, hexagonaal uitgewerkt en opgetrokken uit kalksteen. De versterkte burcht (zie volgende).

Versterkte burcht
De versterkte burcht werd opgetrokken uit kalksteen en is een oud bezit van de heerlijkheid van Barbençon sinds het einde van de 13e eeuw tot de 15e eeuw. Het bevindt zich in een voor de rest moerassige vlakte die lager gelegen is dan het dorp en water krijgt van de la Thure (kleine zijrivier van de Samber).

Dit is een van de oudste versterkte burchten van Henegouwen dat dankzij de uitstekende staat een opmerkelijk voorbeeld is van de architectuur van versterkte burchten uit de Middeleeuwen. Aan beide kanten van de donjon, die een torenpoort is geworden, voegde men in de 14e eeuw een ringmuur toe die geflankeerd is met vier ronde torens op de hoeken. De burcht is omringd door slotgrachten die door de “La Thure” rivier worden gevoed.
Aan de buitenkant van de burcht zijn verschillende opmerkelijke details zichtbaar, we volgen het pad dat langs de slotgrachten gaat: mezenkooien, stenen maskers, enz.

De stenen brug is voorzien van twee bogen die tot aan de ingang van de poorttoren reiken en de ophaalbrug vervangen die dateert uit de 19e eeuw. De binnenkant van de burcht is momenteel niet toegankelijk voor het publiek maar het dorp is zeker een bezoekje waard en ook een wandeling rond de burcht biedt veel kijkplezier voor liefhebbers van burchten.

 

Document acties
« Novembre 2019 »
Novembre
LuMaMeJeVeSaDi
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Ce site est optimisé pour le navigateur Firefox.

Sécurisé, fiable et rapide, Firefox est gratuit et simple à installer.